Porcelánvirág
Hoya Carnosa Rubra
|
|
Ez a kúszó-futó növény rendkívül szívós: bőrszerű levelei képesek a nedvességet raktározni, így a növény jól bírja az elhanyagolást. Előbb pusztul el a túlöntözéstől, mint ha kevés vizet ad neki. A tarka levelű Hoya Carnosa Rubra zsenge új levelei és hajtásai halvány pirosas árnyalatúak. A növény nyáron illatos virágokat hoz. Nevelheti függőkosárban, lugasszerűen vagy drótkarikákra felfuttatva is.
Hőmérséklet:
Ami a klímát illeti, a Porcelánvirág viszonylag tág határok között jól érzi magát. Ha talaját megfelelően szárazon tartja, elviseli az 5°C-ot is, de növekedési időszakában bőséges öntözés mellett 24°C-on is szépen fejlődik, számára a legjobb hőmérséklet 10°C és 21°C között van.
Napfény:
A virágzáshoz elengedhetetlen, hogy a növényt közvetlen napfényre állítsa. A levelek a keleti vagy a nyugati fekvésű helyiségeket kedvelik, a tűző nyári napsütés ártalmas lehet. Cserepét rendszeresen forgassa.
Öntözés:
Növekedéskor engedje, hogy a növény igényeinek megfelelő mennyiségű vizet szívhasson fel, majd hagyja lecsepegni a felesleget. Csak akkor öntözze meg újra, ha a földje majdnem kiszáradt. Ősszel kevésbé öntözze, télen pedig csak akkor, ha a levelek fonnyadtak. Tavasz végével növelje újra a vízmennyiséget.
Páratartalom:
Távfűtéses lakásban párásítást igényel. Növekedéskor hetente permetezze, de a virágok ne legyenek nedvesek.
Tápoldat:
Növekedéskor kéthavonta tápoldatozza. Ha kevés virágot hozna, magas káliumtartalmú műtrágyát használjon. A tápoldatot akkor adja, miután megöntözte és lecsepegtette a növényt, mert megégnek a gyökerek.
Ültetés:
A Hoya Carnosa Rubra szereti, ha a gyökerei sűrűn behálózzák a talajt. A cserepét kinőtt növényt tavasszal ültesse át jó vízelvezető virágföldbe, majd futtassa fel egy nagyobb hurokra. A nagyobb növényeknél felszíni talajcserét alkalmazzon. A leveleket gyakran tisztítsa le nedves ruhával. Levélfényesítőt legfeljebb hathetente használjon. A hervadó virágokat hagyja maguktól lehullani, ne távolítsa el, mert könnyen megsértheti a virágrügyeket. |
|